Fakta

Nevada

Las Vegas ligger i delstaten Nevada i västra USA. Las Vegas är Nevadas största stad och USAs 28:e största efter invånarantal. I staden bor det drygt 550 000 människor och i storstadsområdet drygt 1,8 miljoner invånare. Staden ligger i en öken, omgivningen domineras av ökenvegetation med visst djurliv och berg.

USA karta med Nevada och Las Vegas.jpg

Turism

I Las Vegas finns det 149 000 hotell– och motellrum. År 2009 besöktes staden av över 36 miljoner turister. Det är en liten minskning sedan 2007:s toppnotering på över 39 miljoner. Detta gör Las Vegas till en av världen mest besökta städer. Största delen av turisterna är amerikanare och ca 15% är internationella. Många företag håller sina konferenser här av speciellt två anledningar. Det är lätt att finna bra lokaler och hotell. Den andra är att kunder och anställda brukar trivas riktigt bra. Nästan 20 000 konferenser hålls här årligen av olika företag, stora som små.

Ekonomi

Staden drivs av turism, gambling och konferenser som i sin tur ger näring till detaljhandel och restauranger. Världens två största spelbolag har sina högkvarter här, Harrah’s Entertainment och MGM Resort International. När turismen sjönk i spåren av finanskrisen drabbades staden hårt. Många casinon, speciellt de två stora ovan nämnda, har numera dålig ekonomi eftersom de satsade så hårt i högkonjunkturen på stora resorts och lägenhetskomplex.

Historia

Staden grundades i början av 1900-talet. Den 16 mars 1911 blev Las Vegas officiellt en stad. Las Vegas började som ett stationssamhälle och var en mellanstation för alla gruvor i omgivningarna. Samtidigt som Hoover Dam började byggas 1931 blev gambling tillåten. Bygget av Hoover Dam fick igång staden på riktigt. Byggarna spenderade delar av sina löner på gambling och både befolkning och turism ökade. Från 1940 har staden växt i en rasande takt och varit USAs snabbast växande stad. Efter finanskrisen har tillväxten mattats av. Fram till i början av 1990-talet var det Downtown som hade de flesta spel och hotell. Utvecklingen på strippen tog fart ordentligt i början på 1990-talet i och med bygget av Mirage i söder och det är här de stora komplexen tagit form efter det. Idag är Downtown en liten, äldre och billigare del av Las Vegas.
Mer fakta om Las Vegas (Engelska) [wikipedia.org]