Dricks

Stor del av lönen

Dricks används flitigt i USA. Man bör lämna ca 15-18% i dricks på restaurangnotan. Det gäller inte på snabbmatsrestauranger där du köper maten över disk, såsom på McDonalds och Subway. Som regel är dricksen inte inlagd i notans belopp. Förväxla inte tillägget för skatt med dricks. Dricks är den största delen av servicepersonalens lön. Det fungerar inte som i Sverige, utan här har de anställda en mycket låg minimilön från början och därför bör alla ge dricks!

Kan vara inräknad

På en del restauranger förekommer det att dricksen läggs på notan automatiskt. Kontrollera därför notan och fråga om du är osäker. Vid större sällskap, oftast runt 8 personer och uppåt läggs dricks ofta på av restaurangen för att inte riskera att hela sällskapet ger dålig dricks.

$1-sedlar tillgängliga

Det är en bra idé att alltid ha några dollarsedlar i fickan, skulle du bara ha en $5-sedel och vill ge $1 i dricks går det naturligtvis också bra, det är bara att säga att du vill ha $4 tillbaka.

Dricks till dealern om du vinner

Vid spel på casinot förväntar sig personalen dricks, speciellt när det går bra för dig. Vinner du kan man ge dricks lite då och då. Hur mycket är beroende på vilka summor du spelar för och hur mycket du vinner. Tänk på att inte ge dricks hela tiden för då är risken stor du ger bort lite för mycket i längden. Vid pokerspel är det 1$ per vunnen pott som är brukligt, vid större potter kan man ge någon extra dollar.

Vanligaste platserna att dricksa på och hur mycket:

  • Lämna ca 15-18% i dricks på restaurangnotan.
  • Vid köp av drinkar är $1-4 per drink rimligt eller 15-18%.
  • Taxichauffören bör få ca 15% i dricks.
  • Om någon bär dina väskor vid flygplatsen bör de få ca $1 per väska.
  • Vid incheckning, erbjuder normalt någon i personalen att ta dina väskor till hotellrummet. Utnyttjas den tjänsten, ge 1-3 dollar per väska.
  • Vid nästan alla taxiköer från hotellen finns det personal som frågar vart du ska och öppnar och stänger dörren till taxin, dessa bör få 1$ i dricks.
  • Lämna dricks på hotellrummet till städerskan, minst en dollar per natt. Naturligtvis beroende på hur bra städat det varit.
  • Finns det personal på toaletten som ger dig pappershanddukar, erbjuder godis och parfymer m.m. så är det bara ta för sig men glöm inte att ge dricks, detta är vanligast på nattklubbar.
  • Spelar du poker, ge $1 per vunnen pott, åtminstone om ni fick se en flopp. Vid större potter uppskattas det om du ger lite extra.

 

Dricks i Las Vegas