Sport i Las Vegas

I Las Vegas är intressset för sport på uppgång. Det nya NHL-laget och framtidsutsikten om ett NFL-lag är väldigt spännande. Las Vegas kan inte direkt skryta om en framgångsrik sporthistoria. Det finns inga stora liga- eller konferensvinster för Las Vegas-lagen. Men det kan komma att ändras.


(“Las Vegas Boulevard South” (CC BY 2.0) av D-Stanley.)

Det nybildade ishockey-laget Vegas Golden Knight var långt ifrån det jumbolag som många trodde att det skulle vara när det gick upp i NHL för första gången säsongen 2017/2018. Och till NFL-säsongen 2020 kommer Oakland Raiders att ombildas till Las Vegas Raiders och få en helt ny fotbollsarena med utsikt över The Strip – förutsatt att bygget står klart i tid.

Ishockey är störst (nu)

Vegas Golden Knights framgångar har tagit många med häpnad. På självaste nyårsafton skrev de historia genom att bli det första NHL-laget någonsin att ta 50 poäng innan den första januari under båda sina säsonger i NHL. För närvarande ligger laget på en fjärde plats i den västra konferensen och enligt kategorin för online bets i ishockey är oddsen att de vinner hela Stanley Cup 13.00, även om Tampa Bay är förhandsfavoriter.

Laget har blivit en av stadens stora attraktioner och ishockeyfans från hela världen passar på att gå på någon av deras matcher när de ändå är på besök i Sin City. Hemmaarena T-Mobile Arena, tidigare kallad Las Vegas Arena, har kapacitet att ta in 17 368 åskådare. Inomhusarenan används även vid basket- och boxningsmatcher samt vid konserter.


(“Las Vegas: Welcome to Vegas Sign” (CC BY-ND 2.0) av WriterGal39.)

Nytt försök i NFL

Las Vegas har genom åren gjort flera försök att ha ett lag i den nationella amerikanska fotbollsligan, men man har inte lyckats få ihop ett lag som håller måttet mot de andra lagen. Nu ska man återigen göra ett försök. Till säsongen 2020 kommer Oakland Raiders att flytta från Kalifornien till Nevada och bli Las Vegas Raiders. Laget, som bildades 1960, har sedan 2011 letat efter en ny stad, och stat, för att lösa problemet med sin hemmaarena Oakland Coliseum, vilken har kallats för den värsta NFL-arenan i hela USA. Efter flera försök att hitta en arena, samt löften om en renoverad hemmaarena, bestämde man 2017 att laget skulle flytta till Las Vegas och att den nya arenan Las Vegas Stadium skulle byggas. Däremot är det inte bara goda nyheter för Raiders. Den nya stadion är inte klar förrän 2020, och kontraktet på den gamla arenan går ut 2019. Det betyder att laget, som för närvarande ligger på en tredje sista plats i ligan, kanske inte får vara med i säsongen 19/20 då de inte har en hemmaarena att spela sina matcher på.

Årliga event

Trots en brist på hemmalag finns det fortfarande mycket sport i staden. Flera MMA- och boxningsmatcher hållas under året och det är inte ovanligt att det ofta är profilerade matcher. Jon Jones, som nyligen vann över svensken Alexander Gustafsson i Los
Angeles, kan komma att ställa upp i en match under UFC 235 som hålls i Las Vegas den 2 mars, men det är ännu inte bekräftat. Utöver de traditionella sporterna och kampsport arrangeras årligen motorportstävlingar, ridtävlingar och evenemang för extremsporter i området runt Las Vegas.